· 

Zilveren Spijker Walsen tot Octagondraad

In een vorig blog heb ik geschreven over het gieten van een zilveren spijker. In dit blog schrijven wij meer over de vervolgstappen na het gieten. Allereerst wordt de spijker uitgegloeid. Het zilver wordt hierdoor weer zacht, waardoor het mogelijk is om het verder te bewerken.

De spijker wordt door de wals gehaald waardoor een octagon ontstaat. Een wals zijn twee gietstalen cilinders die evenwijdig boven elkaar staan. De cilinders draaien in tegengestelde richting van elkaar. In onze wals zitten inkepingen in de cilinders, waarmee octagondraad gewalst kan worden. De afstand tussen de twee cilinders wordt elke keer net iets kleiner ingesteld dan de dikte van het zilver. 

Door het walsen wordt het octagondraad steeds langer en dunner, maar het zilver wordt ook steeds harder. De kans op scheuren wordt hierdoor steeds groter. Om het zilver verder te bewerken is het noodzakelijk dat het weer wordt uitgegloeid, zodat het zilver weer zacht wordt. 

 

In onderstaand filmpje wordt in het kort gedemonstreerd hoe het maken van zilver octagondraad werkt. 

Na het walsen wordt het zilver octagondraad door een trekijzer heen gehaald. In een volgend blog zal ik hier meer over schrijven. 

 

Het eindresultaat is zilverdraad van precies 1,3mm. Deze dikte is benodigd voor onze handgemaakte zilveren. byzantine armband. Hiervan zullen later foto's volgen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0