· 

Verlorenwasmethode

Een deel van de sieraden die wij aanbieden worden gemaakt met de verlorenwasmethode. Allereerst wordt een model gemaakt van was. Vervolgens worden de wasmodellen aan een gietboom geplakt. De gietboom wordt in een cuvette geplaatst waarna de cuvette gevuld wordt met een speciaal soort gips. Nadat het gips hard is geworden, wordt de was uitgestookt. Hierdoor gaat de was verloren en blijft er een holte over. 

 

Het uitstoken van de wasboom duurt ongeveer 10-12 uur en bereikt een maximale temperatuur van 700 graden! Na het uitstoken wordt de warme cuvette in een slingergietmachine geplaatst. Het metaal wordt gesmolten in een smeltkroes in de machine. Door de centrifugekracht van de machine wordt het vloeibare metaal in de cuvette geslingerd. Na het slingergieten worden de warme cuvettes afgekoeld in water. Het gips breekt los en de zilveren wasboom komt dan tevoorschijn.

 

Wanneer dit proces goed wordt gevolgd zijn onderstaande wasboompjes het resultaat. Hierna kunnen de zilveren modellen afgewerkt worden.

Tweede keer gieten

Het hele gietproces is een spannende bezigheid en vereist veel precisie. Een goed resultaat is afhankelijk van veel factoren. Ondanks dat het de tweede keer was dat wij gingen gieten met de apparatuur die we hebben is het resultaat goed gelukt. De laatste keer hebben wij ervoor gekozen om drie cuvettes warm te stoken. Dit hebben wij gedaan in een oude Vingerling pottenbakkersoven. Het hele stookproces hebben wij nauw in de gaten gehouden, want de cuvettes moeten langzaam warm worden. Wanneer dit te snel gaat breekt het gips met alle gevolgen van dien.

 

In een volgend blog zullen wij meer schrijven over de apparatuur die wij gebruiken. Een aantal bedels staan in onze winkel te koop.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0