· 

Eindelijk weer een steen gestepen - Facet geslepen Rookkwarts

Eén keer in de twee weken op de donderdag volg ik een cursus facetteren bij de Geode in Zwijndrecht. Voor de zomervakantie was ik begonnen aan het facetteren van een rookkwarts, echter kon helaas de kroon (bovenste helft van een geslepen steen) niet geheel afmaken. In de eerste les na de zomervakantie heb ik de rookwarts afgerond. Het blijft altijd een mooi moment wanneer je klaar bent met slijpen en steen gaat schitteren.


De steen heeft een intern breukvlak. Dit is te zien op onderstaande foto. De opdracht was om de steen zo te slijpen dat de breuk het minst opvalt. Dit heb ik gedaan door tafel (groote facet op de kroon) haaks op de breuk te slijpen. Wanneer je loodrecht in de steen kijkt valt de breuk het minste op.

Het paviljoen (onderste helft van een geslepen steen) heeft extra vlakjes in vergelijking met een briljant slijpsel. Hiervoor geeft de steen nog meer schittering. De kroon is geslopen als een briljant. Het goed in beeld krijgen van een gefacetteerde steen is altijd erg lastig.